Inkomstenbelasting buitenland: wat u moet waar betalen?

Stel dat u in Nederland woont maar in het buitenland werkt. Dan bent u voor fiscus een binnenlandse belastingplichtige, zelfs als uw salaris uit het buitenland komt. Dat betekent dat u in Nederland over uw gehele inkomen inkomstenbelasting moet betalen. Door verdragen krijgt u echter wel vrijstellingen voor een groot deel van de inkomstenbelasting in het buitenland.

Woont u in het buitenland maar hebt u inkomsten vanuit Nederland, dan bent u buitenlands belastingplichtige. U moet in dat geval inkomstenbelasting betalen over het inkomen dat in direct verband staat met Nederland. Wanneer er een verdrag is met het land waar u woont, dan wordt er alleen inkomstenbelasting geheven als dit in het verdrag is opgenomen. Belasting over uw vermogen betaalt u in principe altijd in het land waar u woont.

Inkomstenbelasting buitenland: wonen in het buitenland maar toch belastingplichtig

In sommige gevallen kunnen buitenlands belastingplichtigen ervoor kiezen te worden behandeld als binnenlands belastingplichtigen. Dit heeft bepaalde voordelen voor de inkomstenbelasting: u kunt persoonsgebonden aftrek krijgen, gebruik maken van het heffingsvrije vermogen en u hebt recht op het volledige bedrag van de heffingskorting.

Om hiervoor te kunnen kiezen, moet u in een EU-land wonen, of in een ander land waarmee Nederland een belastingverdrag heeft gesloten. Als u in Zwitserland woont, hebt u deze keuze echter niet. Woont u in het buitenland, denk dan wel goed na voordat u de keuze maakt: als u zich in een latere stadium bedenkt, kan de fiscus de voordelen voor uw inkomstenbelasting van de afgelopen 8 jaar terugvorderen volgens de zogenaamde inhaal- en terugploegregeling.

Sociale zekerheid daar waar u werkt

Naast inkomstenbelasting moet u uw sociale verzekeringen betalen, ook als u in het buitenland woont. Sinds mei 2010 is daarover een Europese wet van kracht: u betaalt in land waar u het merendeel van de tijd werkt. Het gevolg is dat alles anders is geregeld dan u bent gewend. Dat kan consequenties hebben mocht u gebruik moeten maken van sociale zekerheid. Het verdient daarom aanbeveling om dit goed te onderzoeken en u desnoods bij te verzekeren als u in het buitenland werkt of gaat werken.

Werkt u in Nederland en woont u in het buitenland? Dan bent u dubbel verzekerd voor medische kosten. Wie in Nederland werkt, is namelijk verplicht verzekerd voor de zorgkosten middels de basisverzekering. Overigens geldt dit ook als u hier woont en in het buitenland werkt. Al deze zaken spelen een rol bij de onderhandelingen met uw werkgever.

Advies over inkomstenbelasting buitenland en sociale zekerheid in het buitenland

Wie in het buitenland woont en/of werkt, heeft te maken met veel ingewikkelde, internationale wetgeving. Daarom is het verstandig om zo vroeg mogelijk een gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerkin te schakelen, die de wetten en regels overziet. Niet alleen waar het de inkomstenbelasting betreft, maar zeker ook als het om sociale zekerheid en vermogen gaat.